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New Possibilities to Defer Offshore Compensation  

Managers of offshore hedge funds may want to take a fresh look at deferring performance-based 
compensation based on a just-released IRS revenue ruling (Rev. Rul. 2014-18), which expands their 
ability to do so. 

Under Section 457A of the Internal Revenue Code, added in 2008, the deferral provisions in some 
compensation arrangements are ignored for U.S. tax purposes if the service recipient is subject to Section 
457A (generally, a tax-indifferent party).  The result is that the service provider (e.g., a hedge fund 
manager) is taxed before the deferred payment is actually received, sometimes with a 20% penalty tax 
added.  A purpose of Section 457A was in fact to curb revenue losses resulting from deferrals of fee 
compensation by managers of offshore hedge funds and certain other persons.  As a result of the 
enactment of Section 457A, offshore deferral arrangements have been regarded as officially dead, other 
than certain grandfathered positions and arrangements that include service-based risk of forfeiture. 

Under the facts of Revenue Ruling 2014-18, the service provider was granted an option to acquire stock of 
the service recipient (an entity subject to Section 457A) and a stock appreciation right (“SAR”) over the 
same stock.  The strike price of the option was the grant-date fair market value of the shares, as was the 
appreciation base of the SAR.  By their terms, both the option and the SAR settled in shares of the service 
recipient’s stock.  On settlement, the service provider would be subject to tax at ordinary income rates, 
which it would have to pay from separate funds.  Once it owned these shares, the service provider would 
have the same redemption rights with respect to those shares as other holders of common shares.   

The IRS ruled that both the option and the SAR on these facts are exempt from Section 457A.  The IRS 
first noted that Section 457A applies its non-deferral rule to “compensation based on the appreciation in 
value of a specified number of equity units of the service recipient.”  Based on the legislative history of 
Section 457A, however, the IRS concluded that Congress did not intend Section 457A to apply to stock 
options that settle in stock.  The IRS went on to conclude that SARs settled in stock are functionally 
identical to options settled in stock.  Although the ruling addresses only “stock” arrangements, it appears 
that the same principles should apply to options and SARs granted with respect to partnership or LLC 
interests, although implementing such a plan in that context may raise other income tax issues.   

A possible arrangement that appears to be permissible under this ruling is an agreement whereby a hedge 
fund manager would be entitled to a pre-determined portion (e.g., 20%) of the net capital appreciation 
attributable to a series of hedge fund shares on a specific date in the future (e.g., the second or third year 
anniversary of the issuance of such shares).  A similar result could be obtained through the use of options.  



 

Unlike the typical pre-Section 457A deferral arrangements, the entitlement to the compensation deferred 
through the option or the SAR would crystalize only on the settlement date (as opposed to, for instance, 
every year-end) and would be settled in the same shares of the hedge fund (and not in cash).   

A manager considering a deferral plan using options should be aware that for reasons not discussed in the 
ruling, under the so-called PFIC rules, the taxation of any gain on the ultimate disposition of the shares 
received may be more favorable if an SAR plan were used.  
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